Driek

Driek

maandag 23 april 2012

Vergetelijk! Deel 1: de Mitsubishi Tredia

Sommige ‘gewone’ auto´s zijn onvergetelijk geworden. De Eend, de Kever en de Mini of de Fiat 500. Dagelijks zie je ze nog rond rijden en stuk voor stuk zijn het iconen uit de historie van de auto. Of de Twingo of de Ford Ka ooit aan het illustere rijtje worden toegevoegd, is nog maar de vraag. Naast de modellen die soms een nieuw tijdperk inluidden zijn er de bekende ‘Buter und Brot’ auto´s die een grote schare liefhebbers kennen. De Escorts en Kadetts doen het bijvoorbeeld nog steeds goed bij de liefhebbers.
Helaas verdwijnt een groot aantal auto´s uit vervlogen jaren in de donkere schaduw van de vergetelheid. Wie kan zich nog een Citroën LNA voor de geest halen? Of weet hoe een Renault 14 eruit zag? Om nog maar te zwijgen over exoten als de Zastava Yugo of de Mitsubishi Tredia. Toch rijden ze nog rond. Vooral in Afrika of Azië kom je op straat nog wel eens een zwaar gedeukte Datsun 1800 –zie slippende auto in filmpje tijdens van de aller slechtste chauffeur van Nederland-tegen. Jammer eigenlijk, want er zaten veel leuke auto´s tussen. Auto´s die met de jaren alleen nog maar meer gaan leuken! Voor Driek2 een mooie aanleiding om ze in beeld te brengen. Tenminste: als je er een in het wild tegen komt.
De aftrap wordt gedaan door deze prachtige Mitsubishi Tredia 1.4, geboorte datum 24 februari 1983. Ik kwam hem tegen in Hernen, Gelderland. De aanblik riep bij mij onmiddellijk vragen op. Wie heeft deze auto ooit nieuw gekocht? En hoe is het mogelijk dat deze Tredia er na 29 jaar nog zo fantastisch uitziet. En hoe onderhoud je zo´n apparaat? De Tredia werd destijds als model tussen de Lancer en Galant op de markt gebracht en is geleverd tussen 1982 en 1990. Naast de Tredia stond de alleraardigste ogende Cordia in de showroom. Hoeveel er in Nederland zijn geleverd is niet bekend. Volgens insiders is de naam Tredia een samentrekking van de woorden Three en Diamonds, als verwijzing naar de drie diamanten in het logo van Mitsubishi. Maar eh...waar komt Cordia dan vandaan?

1 opmerking:

  1. Leuke auto die tredia. Ik heb er ng een als liefhebber. Mijn eerste gekocht van mijn collega die japanners naar suriname exporteerde in de jaren negentig. Die eerste is in oekraine achtergebleven waar ik als diplomaat werkte. Een stuk comfortabeler dan een lada! Met de tweede meegedaan met een charity rAlly naar oekraine in 2007. De volvo en saab hielden er mee op maar mijn tredia zonder mankement naar de eindstreep n odessa en terug gereden. Een legendarische betrouwbaarheid dus

    BeantwoordenVerwijderen